Informatiestromen

Gegevensstroom

  1. Voor de aanname van een klus zijn de klantgegevens nodig en de wensen/eisen van de klant moeten duidelijk zijn. De klantgegevens worden door de klant ingevoerd op de app, zo krijgen zij een eigen account. Via de app kan ook een offerte aangevraagd worden. De informatie van de klant is nodig om te beoordelen of Jan de Klusjesman de klus uit kan en wil voeren. Er wordt gekeken of er voldoende vakkundig personeel is om de klus uit te voeren. Ook wordt er gekeken of de klant kredietwaardig genoeg is om de klus uit te willen voeren. Wanneer het risico op wanbetaling groot is, wordt er om een aanbetaling gevraagd óf de klus wordt niet uitgevoerd.
  2. Als een klus aangenomen is, moet de operationele informatie doorgegeven worden. Er zullen planningen gemaakt worden waarin staat welke werkzaamheden wanneer zullen plaatsvinden en door wie ze uitgevoerd worden. De medewerkers die de klus zullen uitvoeren moeten exact weten wat ze moeten doen en ze moeten weten waar ze aan het werk moeten. De wensen van de klant moeten bij hen bekend zijn.
  3. Voordat een klus opgeleverd kan worden, moet er een kwaliteitscontrole uitgevoerd worden. Degene die de kwaliteitscontrole uitvoert moet weten aan welke eisen de klus moet voldoen.

SPIN MODEL

Het informatiesysteem dat gebruikt wordt is het SPIN model. Deze is onderstaand te zien. Onder het model staat een toelichting, hierin is ook te lezen hoe het systeem en de gegevens beveiligd zijn. 

  1. Als we te maken hebben met een nieuwe klant zijn we de klantgegevens nodig, dit zijn de NAW-gegevens. De klant maakt zelf een account aan voor onze app, bij het registreren worden deze gegevens aan de klant gevraagd. Vervolgens moeten we weten wat de klus van de klant inhoudt en wat de wensen en behoeften van de klant ten aanzien van de klus zijn. Daarnaast hebben we informatie nodig over de planning en deadline van de klus.
  2. Als we te maken hebben met een bestaande klant, kan de klant inloggen in de app en staan de gegevens van de klant al in ons klantenbestand. Daarna moeten er gegevens verzameld worden over de onderaannemers en de werknemers, we moeten weten of er genoeg en het juiste personeel beschikbaar is voor de klus. Dan kunnen we gaan kijken welk materiaal er nodig is voor de klus.
  3. Bij de verwerking van de gegevens wordt er besloten welke onderaannemers of werknemers de klus gaan uitvoeren. Daarna wordt er een planning gemaakt, er wordt bepaald hoeveel materiaal er nodig is en de orders worden vastgelegd. Vervolgens wordt de offerte opgesteld. Bij grote klussen kan de kredietwaardigheid van klant worden onderzocht.
  4. Wanneer de klant akkoord gaat met de offerte, kunnen de orders worden verzonden en indien nodig een bevestiging naar de onderaannemer. De planning kan worden vastgelegd en er kan een definitieve deadline worden vastgesteld.
  5. Het programma waar wij gebruik van maken is ons eigen ontworpen app. De klanten en onderaannemers hebben een account voor de app. In de app zijn verschillende beveiligingen ingebouwd, dit om de verspreiding van privégegevens te vermeiden. Zo kunnen de onderaannemers alleen de noodzakelijke gegevens over de klus zien en heeft de klant bijvoorbeeld geen oog op de biedingen die onderaannemers doen. Alleen een beperkt aantal bevoegde personeelsleden hebben een account waarmee ze een overzicht van alle gegevens kunnen zien. De app wordt goed beheerd en onderhouden om te zorgen dat het optimaal functioneert maar daarnaast natuurlijk ook goed beveiligd is.
  6. Er zijn verschillende mensen bij deze informatievoorziening behoren. Allereerst hebben we natuurlijk te maken met de informatie die door de klant en onderaannemers zelf worden aangeleverd. Daarnaast zijn er een aantal medewerkers die de gegevens verwerken en aanvullende informatie verzamelen. Als laatst zijn er nog de systeemspecialisten, die de app beheren en beveiligingen.
  7. De hulpmiddelen die gebruikt worden is het computerapparatuur, het computernetwerk en natuurlijk de app.

Informatiepiramide

De informatiepiramide kent drie niveaus, namelijk: Strategisch, tactisch en operationeel.

De informatie op strategisch niveau is voor het management, en gaat over het bepalen van de strategie. Zo is de keuze voor de voor kostenleiderschap een beslissing op strategisch niveau. Ook het innovatieve idee om te gaan werken met een app die onderaannemers aan klussen koppelt, is een strategische beslissing geweest.

Tactische informatie is voor het ‘middle management’. Hierbij wordt gekeken of de doelstellingen die op strategisch niveau bepaalt zijn, behaald worden. Strategische informatie is kort samengevatte informatie, bijvoorbeeld over omzetten.

Operationele informatie is de informatie die nodig is om de dagelijkse gang van zaken goed te laten lopen. Zo moeten de medewerkers weten welke klussen ze uit moeten voeren en waar ze die uit moeten voeren, dat is een voorbeeld van operationele informatie.

Het operationeel niveau is op korte termijn.

Gegevens die worden opgeslagen

De gegevens die opgeslagen moeten worden zijn allereerst de klantgegevens. Hierbij gaat het om NAW-gegevens maar ook om alle informatie met betrekking tot offerteaanvragen, de uitvoering van de klus en de betaling.
Ook de gegevens van de onderaannemers zullen opgeslagen moeten worden. Denk hierbij aan NAW-gegevens maar ook de informatie met betrekking tot de klussen die zij hebben uitgevoerd.
De personeelsgegevens zullen ook allemaal opgeslagen moeten worden in een personeelsadministratie. Verder zullen ook alle gegevens van leveranciers opgeslagen, ook welke aankopen er bij hen gedaan zijn.

Queries

De volgende queries kunnen gebruikt worden om Jan de Klusjesman via zoektermen te vinden:

  • Jan de Klusjesman
  • Klusbedrijf
  • Timmeren
  • Bouwen
  • Klussen
  • Samenwerken
  • Onderaannemers
  • Service
  • Laagste prijs
  • Hoge kwaliteit

Maak jouw eigen website met JouwWeb